Satul Domnita Maria,comuna Plevna,judetulCalarasi (Infratirea,Dormarunt,Calarasi)

Arhiva bisericii

Prima pagina | Istoria satului Domnita Maria | Poze | Materiale primite | Arhiva scolii | Arhiva bisericii | Arhivele statului | adresa mea de mail | Eroii satului | Pagina mea | Satul la 1890 | Satul la 1965 | Satul, astazi 2009

 
 
 -In ceea ce priveste biserica din sat,pe clopot e gravat anul 1923 si numele celor care au contribuit cu bani la cumpararea lui;din spusele batrinilor,pina la construirea bisericii,oamenii se duceau la biserica la Plevna;cind o sa am mai mult timp,sau cind o fi sa se intimple,am sa cercetez si documentele aflate in arhiva bisericii si am sa scriu aici,ca sa ramina,cind si cum s-a construit biserica si daca am sa gasesc,am sa fac publice aici si alte date de interes pentru cei care mai intra pe acest sait( stiu,pe englezeste se zice site!)

 
 
 
 
 
  -Prin grija preotului paroh D Grama,despre care inca nu stiu nimic,dar cu siguranta voi afla,si caruia trebuie sa-i fim recunoscatori pentru initiativa domniei sale,ne-a ramas si un dosar,pe linga multe alte carti ,cartulii,registre,hirtii si hirtioare,roase de soareci si innegrite de fum,care contine citeva documente (mai exact,16 acte,contracte,chitante,procuri) referitoare la constructia bisericii din satul Domnita Maria,com. Plevna.
   -Deocamdata am sa trec aici doar ce e in acest dosar si lista contribuabililor care au sustinut financiar constructia clopotului,lista care este gravata chiar pe clopot;ulterior,pe masura ce voi afla date noi,am sa le trec aici  "spre vesnica amintire".
 
 
   -La 19 mai 1913,la judecatoria rurala a ocolului Lehliu,jud. Ialomita,locuitorii satului Domnita Maria,com. Plevna,jud. Ialomita,au imputernicit printr-o procura legalizata,cu nr 11/913, un numar de 40 de de locuitori,ca   "in numele nostru,cei ce semnam in prezentul act,sa contracteze cu ori ce persoana ca antreprenor de lucrari publice,bineinteles persoane solvabile,in scop de a construi in satul nostru,Domnita Maria,o sfinta Biserica,casa de rugaciuni,cerind in aceasta privinta autorizatiunea autoritatilor competente. Numitii imputerniciti au deplina putere si voie ca in numele nostru si pentru noi,sa contracteze orice imprumut de bani,si ori ce suma ar necesita pina la definitiva terminare a sf. locas vorbit mai sus,caci noi sintem si raminem responsabili si deopotriva raspunzatori,atit moraliceste cit si materialiceste,despre imprumutul facut si cu obolul sau averea noastra la extremitate,vom fi siliti a acoperi pasivul acestei lucrari".  Si urmeaza vreo doua pagini de semnaturi.
 
   -La 14 august 1915,tot la judecatoria rurala ,ocolul Lehliu,cu nr.386/14 august 1915,s-a autentificat contractul de constructie a bisericii cu antreprenorii An. Bracacescu si At. Marcoff din Calarasi,pentru construirea in satul Domnita Maria ,a unei biserici cu lungimea de 21 m.,largimea de 7m.,trei turle cu cite o cruce de 2m. si alte date tehnice care se gasesc in actul original.Contractul este vizat si de biroul tehnic al Administratiei Casei Bisericilor din Ministerul Cultelor si Instructiuni Publice.
   -din pacate,inca nu am nici macar o copie a proiectului.
   -costul constructiei a fost estimat initial, la 40 700 lei;pina la urma ,la finalizarea constructiei,adica dupa razboi,la 1925,s-a ajuns la citeva sute de mii;importanta insa este determinarea oamenilor de a avea o biserica a lor si faptul ca au realizat ce si-au dorit.
 
   -biserica are ca model ,biserica din localitatea Mihai Viteazu,inclusiv mobilierul,adica 36 de jeturi,scara Corului Bisericesc,2 pupitre pentru cintareti,scaunul arhieresc si o masa simpla,mobilier confectionat de mesterul Stan I Andrei din Domnita Maria,contra sumei de 6000 lei;cf chitantei din 24 iunie 1925.
 
   -la 27 februarie 1916,in urma controlului efectuat de un conductor din serviciul tehnic,al episcopiei jud Ialomita,se constata niste deficiente la fundatie si la soclul constructiei,dimensiunile sint ceva mai mici decit in proiect, biserica are 20 m. lungime nu 21 ca in proiect, si ca "zidaria de caramida deasupra soclului este de facut pina la chei pe inaltimea de 6,20m." formularea nu e foarte clara,a fost facut zidul sau nu?
-oricum,lucrarile se intrerup in timpul razboiului, iar in 1920 comitetul bisericesc solicita si obtine despagubiri de razboi de 4570 lei.
 
   -la 26 iunie 1921,arhitectul sef din Ministerul Cultelor si Artelor,constata ca  "constructia bisericei este executata din rosu,afara de turle si cu lemnaria acoperisului la corpul bisericii".
 
 -  la 14 sept.1921.se face un contract de continuare a lucrarilor,doar cu antreprenorul Bracacescu,celalalt antreprenor,Marcoff,decedind in razboi,dar la 17 iulie 1922,Bracacescu renunta la contract,declarind ca nu mai poate continua lucrarile.
   -prin procesul verbal nr.7 din 5 iunie 1922, "comitetul satului Domnita Maria.com Plevna,plasa Lehliu,jud Ialomita" ,deleaga 4 locuitori,Constantin V Ionita,Vasile T Nica ,Constantin N Bita si Stroe M Costache,  "sa solicite imprumuturi si sa ridice sumele obtinute de la ori si ce Banca sau asociatie pentru constructia locasului de Biserica inceput si neterminat";  se mai face precizarea ca se gajeaza imprumutul cu produsele  -mei si porumb-  obtinute de pe 90 de pogoane de pamint.
   -prin urmare,la 18 nov.1923,intre locuitorii satului si antreprenorul Teodor Marcov  -alt Marcov,probabil ruda cu cel decedat ,din Calarasi-   din Lupsanu,se face un contract de continuare a lucrarilor care cuprinde tencuirea bisericii,dusumeaua din beton,timplaria din brad,icoanele din lemn de tei,s a m d,inclusiv sfinta masa din altar,,vopsitorie si pictura,valoarea acestor lucrari ridicindu-se la 260 000 lei cu finalizare la 15 oct 1924;in contract se mai prevede si un plus de  "cite doua duble producte,doi pui si 2 kg de fasole pentru hrana mea si a pictorului pe timp de un an de la inceperea lucrarilor".
 
   -la 4 iunie 1924,intr-un proces verbal facut in urma unei inspectii de la serviciul tehnic al episcopiei de Ialomita se constata ca  "lucrarile se desfasoara in conditiuni bune".
   -la 1 feb 1925,se face cu acelasi Teodor Marcov,un adaos la contractul din 18 nov 1923,prin care se decaleaza termenul de finalizare a bisericii la 20 iulie 1925 si se mai cer niste garantii in produse,adica griu si porumb.
 
 
   -deocamdata,astea sint documentele la care am ajuns,am sa mai caut poate gasesc procesul verbal de receptie,date despre tirnosirea bisericii,primul preot,numele pictorului si alte date interesante;deci,cum s-ar spune,"continuare in episodul urmator".
   -de asemenea,tot legat de biserica,ar trebui sa lamuresc problema cimitirului: cine a dat locul de cimitir,cit de mare a fost,cind a fost folosit prima data,pt ca daca pt un botez sau o cununie oamenii se duceau cu caruta la Plevna,pt inmormintare nu cred ca se duceau cu mortul in caruta la biserica si apoi reveneau la cimitir,in sat,mai degraba chemau preotul acasa,faceau slujba doar acasa si apoi inmormintarea la cimitir;e si asta un aspect din viata de la inceputuri a satului care trebuie lamurit.
   -ar mai trebui lamurita si istoria casei parohiale  si a terenului aferent,tangential si a terenului pentru constructia primariei,care se pare ca a fost prevazut in proiect dar nu s-a mai construit si primaria,si a lotului de pamint al bisericii si mai multe altele,eu le notez aici ca sa nu le uit dar si in ideea ca poate cineva din cei ce citesc ce scriu eu aici ,are vreo informatie si ma ajuta sa limpezim lucrurile.
 
-   in paralel cu constructia bisericii,oamenii s-au ingrijit si de turnarea unui clopot,pe acesta fiind gravat anul 1923, numele mesterului care l-a turnat, si numele celor care au contribuit cu bani la cumpararea clopotului,dupa cum urmeaza:
  
       Facut in anul 1923,com Domnita Maria,jud Ialomita
 
   Zamfir Grigorescu cu familia,   2000 lei
   Stroe M Costache cu familia,   2000 lei
   Constantin V Ionita cu familia,2000 lei
   Alecse Niculescu cu familia,   2000 lei
   Dobre Marin                                   500 lei
   Gheorghe Apostol                       500 lei
   Ilie Gheorghe                                 500 lei
   Dumitru Pavel                                500 lei
   Banica Oancea                              500 lei
   Dinu Lupu                                       500 lei
   Stancu Stoica                                500 lei
   Stelian Niclescu(?)                       300 lei
   Constantin Bita                             300 lei
   Niculae Achim                               200 lei
   Apostol Tanase                            200 lei
   Niculae Moise                               200 lei
   Ion I Strimbu                                  200 lei
   Bucur Vasile                                  200 lei
   Andrei Albina                                200 lei
   Marin Cristache                            200 lei
   Niculae Stan Radu                      200 lei
   Vasile Bucur                                1200 lei
   Gh Al Constantin                          100 lei
   Zamfir Velicu                                  100 lei
   Al Ion Sava                                      100 lei
   Ionita Stanciu                                 100 lei
   Dumitru N Nica                               100 lei
   Ionita I Olteanu                               100 lei
   Tudor C Muscalu                           100 lei
   Stefan Toma                                    100 lei
   Petre Anghel                                   100 lei
   Marin Gh Cevana                           100 lei
   Alexandru Constantin                  100 lei
   Marin Dulgheru                              100 lei
   Chirila Vasile                                   100 lei
   Nicolae Calin                                   100 lei
   Nicolae Negoescu                         100 lei
   Petre N Nica                                    100 lei
   Florea N Nica                                  100 lei
   Ion Gh Vasile                                   100 lei
 
 
 
            Fabricant N Spireanu

Enter supporting content here